O Aleksandri

Aleksandra Kovač

Aleksandra Kovač je kompozitorka filmske i primenjenje muzike, magistarka nauke iz oblasti komponovanja muzike za film i nove medije, diplomirana teoreticarka umetnosti, I muzički pedagog.

Počela je da komponuje, svira klavijature, I izvodi svoju muziku kada joj je bilo 15 godina. U to vreme, ona I njena mlađa sestra Kristina, osnivaju duo pod nazivom K2 I potpisuju svoj prvi ugovor sa menadžment kompanijom iz Londona – Mismanagement. Nastupaju u poznatim I kultnim klubovima u Londonu – “Mean Fiddler”, “The Orange”, “Tea Rooms De Artistes”, a kao predgrupa i prateći vokali, poznatom članu grupe “Hot Chocolate”, Errol Brown-u, sviraju turneje po Engleskoj i Škotskoj tokom 1993. godine. U sledećih pet godina, Aleksandra I Kristina rade sa mnogim velikim imenima svetske muzičke industrije, kao što su – Derek Bramble (kompozitor I producent, USA, radio za Whitney Houston, Nonu Gaye), kompozitorski duo Rod Argent – Peter Van Hook, Great Britain (kompozitori I producenti za Genesis , Tanitu Tikaram).

1995. godine, devojke dolaze u Beograd I komponuju, aranžiraju, produciraju I izvode svoj prvi album “K2” koji se prodaje u tiražu od 70 000 I dolazi na mesto broj 1 svih domaćih top lista. Uspešno promovišu ovaj album širom zemlje I krajem 1996. izdaju i svoj drugi album pod nazivom “Malo Soula”. Godinu dana kasnije, na poziv svetske kompanije EMI, odlaze u Madrid, Španiju, gde za istu kuću potpisuju ugovor za ploču za špansko tržište. Posle uspešne promocije albuma, I mini turneje, 1998. godine, K2 se vraćaju u Beograd I grupa prekida rad.

Aleksandra odlučuje da nastavi sa svojom karijerom, ali ovoga puta ne samo kao izvođač I kompozitor, već I kao aranžer I producent. Krajem 1999. upoznaje talentovanog I perspektivnog producenta I muzičara Romana Goršeka (člana rock sastava “Plejboj”) I sa njim osniva producentsku i izdavacku kucu pod imenom “RAprodukcija”, koja uspešno posluje sledećih godina.

U to vreme Aleksandra dobija poziv da radi sa mnogobrojnim izvođačima hrvatske I bosanske muzičke scene. Neki od njih su i Nina Badrić , Ivana Kindl , Jacques Houdek , Deen, Severina , Goran Karan, Boris Novković, Vesna Pisarović, Sandi Cenov, Deen i drugi.

Godine 2001. Roman I Aleksandra počinju rad na maxi singlu “You & Me“ koji sami produciraju I izdaju. Nakon par godina pauze, koje koristi za rad sa drugim pevačima, kao i komponovanje primenjene muzike, 2006.godine, Aleksandri izlazi prvi solo album, pod nazivom “Med i Mleko”. Ovaj album je proglašen najprodavanijim albumom 2006. i 2007. godine, i Aleksandra ulazi u istoriju svoje zemlje, kao prva osoba sa teritorije Srbije, koja dobija regionalnu MTV nagradu, na dodeli EMA’s u Kopenhagenu 2006.godine.

Britanski Savet u Srbiji, poziva Romana i Aleksandru 2007.godine, da održe workshop za mlade ljude koje interesuje muzički biznis u Srbiji, i da kasnije napišu esej o toj kompleksnoj temi. Ova predavanja su objavljena u knjizi Nova Evropska Generacija u izdanju izdavacke kuce Klio.

Sa svojim drugim albumom “U mojoj sobi” ( 2009. ), koji su Roman i Aleksandra komponovali, aranžirali, producirali i izdali za svoju izdavačku kuću “RAprodukcija”, Aleksandra potvrđuje svoj status jedinstvene kantautorke na prostorima ex-YU.

Iste godine otvara i prestižnu školu pevanja “Beogradski Glas”, i time daje šansu deci i odraslima da uče o pevanju i muzici od vrhunskih pedagoga i solista. Nakon samo godinu dana rada, RAprodukcija izdaje album najboljih učenika škole, pod nazivom “Beogradski Glas 10″.

2013.godine Aleksandra upisuje magistarske studije na prestiznom Edinburg univerzitetu iz oblasti filmske kompozicije i magistrira sa pohvalama u avgustu 2014.godine. U medjuvremenu, Roman i Aleksandra komponuju muziku za of Brodvej predstavu “Dzeki i Merilin”, koja je premijerno izvedena u Njujorku, u aprilu 2014.godine, u reziji Sanje Bestic.

Kratki animirani film “Separate lives” i Aleksandra kao deo autorskog tima koji je radio na filmu, ove godine su nominovani za prestiznu nagradu BAFTA Scotland 2015. Nakon predavanja na Americkom univerzitetu u Bejrutu, kao i na Pedagoskom forumu, Aleksandra priprema predavanja na temu filmske i popularne muzike u Sarajevu i Zagrebu.

 

Pogledaj video materijale

Poslusaj radio reklamu